Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΑΜΑΖΟΝΕΣ


Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΜΑΖΟΝΩΝ, ΙΠΠΟΛΥΤΗ  Pierre Mignard Musée Calvet d'Avignon 1660
 
Η συμβολική της εικών είναι η ανεξάρτητη γυναίκα , η αρχετυπική της, ως τέκνο του Αρη είναι η μαχητικότητα, επιθετικότητα, το πολεμικό μένος, η αντοχή και η σκληρότητα.  Ως  τέκνο της Ναϊάδας Νύμφης Αρμονίας δεν παραμένει ανέραστος, και  ερωτεύεται με πάθος αν και είναι προστατευόμενη της Αρτέμιδος.
Ο Ιππος σύμβολο της Αμαζόνας είναι το όχημα που την μεταφέρει στα πεδία των μαχών αλλά δεν είναι αδιάσπαστο μέρος του σώματός της . Έτσι μπορεί να το εγκαταλείψει όποτε θέλει. Ο Ιππος/αλογο, η γενετήσια ορμή  αποτελεί μέρος της ζωής της αλλά δεν είναι όλη της η ζωή. Η θήλεια φύση της, το ενστικτώδες και το συναισθηματικό, κληρονομιά της μητέρας της μπορεί να το έχει υπό έλεγχο αφού μπορεί να κατέβει όταν θέλει
Και εδώ είναι η διαφορά με τον Κένταυρο, γιατί άνδρας και ίππος είναι ενωμένα. Ο Ιππος εδώ αποτελεί την θηλεια αρχή και είναι ισοδύναμο της μητρός του, είναι η συμπληρωματική της φύσης του από την οποία δεν μπορεί να απελευθερωθεί. Ετσι άνθρωπος και ίππος είναι ημιτελείς γιατί αν αποχωριστούν ο ένας από τον άλλον θα ακρωτηριαστούν και θα πεθάνουν.

Στο ναό του Ασκληπιού οι μεν Κενταυροι βρίσκονται στο ανατολικό αέτωμα στραμμένο προς την πλευρά του ναού της Αρτέμιδος  και αυτό γιατί οι άνδρες πρέπει να αντιληφθούν αν θέλουν να αποκτήσουν αυτοσυνειδησία , ότι οφείλουν να συνεργασθούν ισότιμα με τις δυνάμεις της αγνότητας της θήλειας αρχής, χωρίς κακοποίηση και πολεμικό μένος εναντίον της. .
Οι δε Αμαζόνες στο  δυτικό αέτωμα στραμμένο προς το Μνημείο της Θόλου οφείλουν να συνεργασθούν με το φώς του Απόλλωνα, δηλ. να μετριάσουν το επιθετικό μένος  και να εξισορροπήσουν, εναρμονίζοντας τα άρρενα με τα θήλεια στοιχεία της φύσης τους και της συμπεριφοράς τους.ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ,ΜΕΤΡΟ ΑΡΜΟΝΙΑ
Οι άνδρες πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από το αρχέτυπο του κενταύρου δια της κυριαρχίας του φαλλού,  ενώ οι γυναίκες να μην υποκύψουν στην ελευθερία που τους παρέχει Αμαζόνιος φύση τους και θελήσουν να υπερβεί τον άνδρα, ανταγωνιζόμενες το ανδρικό φύλο γιατί έτσι ευνουχίζει το σώμα της και δεν θα γνωρίσει ποτέ την ερωτική πληρότητα μιας σχέσης αμοιβαίας αγάπης.

Ο ίππος ως κοινό  σύμβολο  και των δύο φύλων καλύπτει δια της δημιουργίας  αυτά, αφού έχουν τις ίδιες επιθυμίες και δυνατότητες. Ο Ιππος επισημαίνει την ανάγκη εκδήλωσης του γενετήσιου ενστίκτου δια της δημιουργίας φυσικών τέκνων  και του δημιουργικού πνευματικού έργου δια του πτερωτού Πήγασου, τον εμπνέοντα  τους ποιητές.

Γι΄αυτό σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να κατασταλεί η έξαρση αυτής της ορμής γιατί καταστρέφεται η ισορροπία των φυσικών, δημιουργικών/συναισθηματικών και λογικών/πνευματικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα το ανικανοποίητο του σώματος και τον αποπροσανατολισμό της ψυχής με  επακόλουθο ψυχοσωματικά προβλήματα και τραύματα που παρουσιάζουν και τα δύο φύλα εκπροσωπούμενα από τον ΙΠΠΟ/ΓΕΝΝΗΤΗΣΙΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ/ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

Η ισορροπία του Ζυγού είναι η ουράνια επιταγή της εξισορρόπησης των δύο φύλων στον Ζωδιακό Κύκλο του Διόνυσου Ζαγρέως. Η αρμονία είναι το ζητούμενο της ψυχής και η αυτοθεραπεία της , το δε κοινο σύμβολο του ίππου το οποίο εμφανίζεται και στα δύο φύλα είναι η κατανόηση ότι πέρα των ομοιοτήτων απαιτείται και η αποδοχή των διαφορών τους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου